Header Ads

Toprak Askerler-2000 Yıllık Antik Koruyucular


 Bundan 2000 yıl önce Toprak Askerler, Çin’i ilk birleştiren imparator Qin Shi Huang tarafından ölümsüzlük isteği sayesinde yapıldı ve bunda da başarılı oldu.

Qin Shi Huang, hanedanın başına geçtiği andan itaberen yani 19 yaşında kendi mezarını yapılmasını emretti. Yaklaşık 40 yıl süren mezarlık Qin Shi Huang Ölümünden sonra bile bitmemişti.Yaklaşık 700.000 kişi çalıştığı sanılan devasa anıt mezarlığın ismi imparatorun ismiyle aynıdır Qin Shi Huang Mezarlığı’dır

Mezar yaklaşık 50 kilomatrekare büyüklüğündedir, içinde evler, dereler ve köprüler vardır.Yani tam anlamıyla bir yer altı şehridir.Aynı zamanda dünyanın 8. harikası olan bu yeraltı mezarlığı ve içindeki eserlerin şans eseri gün yüzüne çıkması ise apayrı bir olaydır.Bu eserlerin şüphesiz en ilginci Terrakotta Ordusu diye bilinen toprak askerlerdir.

Bulunuşundan bahsetmek gerekirse çok önce değil 1974 yılında mezarın yakınlarında yaşayan köylülerden biri kuyu açmak ister.Sonucunda ise krık çömlekler ve anlam veremediği  heykeller bulurlar.Köylüler bu durumu fazla önemsemezler ama yrel bir arkeolog durumun farkına varıp hemen Kültür bakanlığına haber verir.500 toprak askeriyle, 18 tahtadan yapılma savaş arabası ve görkemli 100 den fazla bronz at heykeliyle Qin Shi Huang’ın yeraltı şehri keşfedilmiş olur.

Daha önce bahsettiğimiz gibi bunlardan en ilginci ise taş askerlerdir.Hepsinin yüzü farklıdır ve hemen hemen hepsinin boyları 1.80 civarındadır.Yüzlerinin gerçek insanları gösterdiği hakkında kanıtlanamamış bir rivayet vardır.Ama heykellerdeki ustalık Qin Hanedanlığı’nın sanattaki üstünlüğünü gösterir.

Qin Hanedanlığının yeraltı şehri tüm dünya tarafından hayranlık duyularak beğenilir.Hatta bazı ülkelerin liderleri bile Çin’e ziyarelerinde buraya uğruyor.Eski Birleşik Devletler başkanı Ronald Reagan bu görkemli şehir ve toprak askerler için”insanoğlunun gerçek bir mücizesi” demiştir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.