Header Ads

Ploşnik Muharebesi

Ploşnik Savaşı Özeti
Ploşnik Muharebesi Osmanlı’nın ciddi anlamdaki ilk mağlubiyetidir.Kimi kaynaklara göre tarihi 1386 yada 1387’dir.Savaş, Sırbistan’da bulunan Osmanlı adıyla  Ürgüp yada orjinal ismiyle Prokuplje’de meydana gelmiştir.Savaş Sırp-Boşnak karma ordusuna karşı gerçekleşmiştir.Osmanlı ise bu yenilgiden sonra Kosava Meydan Savaşı’na kadar toparlanamamıştır.

Ploşnik Savaşı’nda Sırp-Boşnak cephesini Prens Lazar Hrebeljanović kontrol ederken, Osmanlı tarafını ise Şahin Paşa yönetiyordu.Ama bu kişinin Lale Şahin Paşa olmadığı ileri sürülmektedir.Namık Kemal’e göre bu kişi, akıncı Kula Şahin Paşa’dır.



Ploşnik Savaşı'ndan Önce


Osmanlı’nın Balkanlar’da ilerlemi ve açık şekildeki Balkan politikası Boşnakları rahatsız eder hale gelmişti.Bosna ise çözümü Sırplarla birleşip, Osmanlı’ya karşı bir savaşta görmüştü.Ama daha önceki Çimen ve Sırpındığı Savaşları’ndaki yenilgilerden sonra çevreden pek de yardım eden çıkmadı.

Ama sanılanın aksine bu ortak kuvvet o kadar da başarısız değildi.Dubravnica Muharebesin’de küçük de olsa bir akıncı birliğini alt edip moral bulmuşlardır.Bu küçük yenilgi, Osmanlı Tarihin’nde Sırbistan’da meydana gelen ilk Sırp savaşıdır.

İsmi daha sonra Ploşnik Muharebesi diye geçicek savaşın sinyalleri çoktan verilmişti.O zaman ki Osmanlı Hükümdarı I.Murad, Anadolu’da en güçlü Beylik sayılan Karamanoğlu’nu alt etmişti.Böylelikle elindeki askerleri Sıbistana yönlendirebilecekti ve öyle yaptı.Şahin Paşa’nın yanına büyük bir süvari birliği vererek Sırp topraklarına gönderdi.Aynı zamanda I.Murad ve İşondra Beyi arasında geçen bir anlaşmaya göre, eğer Osmanlı buraya asker getirtirse Osmanlı’nın himayesine girip kendisi de yardım edicekti.



Ploşnik Savaşı Başlıyor


Ploşnik Savaşı Harita
Ploşnik Savaşı biraz disiplin eksikliği ile başladı.Osmanlı Ordusu ilk başta Ploşnik’e geldiğinde karşısında kimseyi bulamadı.Ordu bir anda disiplini bırakarak yağma’ya yöneldi.Komutan Kula Şahin Paşa ise bu durumda hiçbir şey yapamayıp 20.000 lik admadan geriye emrini dinleyen 2.000 kişi kaldı.

Ama izleniyorlardı.30.000 Sırp-Boşnak karması bu fırsatı kaçırmadı.Ani bir şekilde saldırdılar.Ordunun’nun merkez bölümünde ağır süvariler vardı ve yanları ise hafif süvariler ve okçular koruyordu.Şahin Paşa ve ordusu savaşarak geri çekilmiştir.Paşa canını zor kurtarırken 18.000’lik yağma ekibi ise kendilerine gelen orduya karşı hiçbir şey yapamamış ve sadece 5.000’i kurtulabilmiştir.Ayrıca İşkodra Beyi yardım etmemiş aksine ortak kuvvetin yanında savaşmıştır.

Sırp kuvvetlerinde  Miloš Obilić yaralanmıştır.Kendisi ileride I.Murad’ı müslüman olma isteğiyle yaklaşıp hançerle öldürecek olan kişidir.



Ploşnik Muharebesi'nin Sonuçları


Yenilgi hem Balkanlar’daki devletlere bir cesaret ve özgüven getirdi.Bu ani yanilgi Osmanlı’nın devlet olarak ilerliyebilmesini geçici olarak durdurdu.Ayrıca Sırp-Boşnak zaferi başka bir savaşın nedeni oldu.1389’daki I.Kosava Savaşı’nın sebepleinden biri bu savaştır.Her ne kadar büyük bir ordu ve Ploşnik Savaşı’nın üstünlüğü de olsa Osmanlı I.Kosava Savaşı’nda büyük bir zafer kazanmıştır.








Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.