Header Ads

Mercan Denizi Savaşı-Deniz'de Mücadele



Japonca adıyla Sango-Kai Kaiesn yani Mercan Deniz Savaşı, II.Dünya Savaşı sırasında yaşanmış bir olaydır.Japonya o zamanlar savaş açısından önemli bir konuma sahip olan Yeni Gine’de bulunan Port Moresby’i ele geçirmek için giderken, bozguna uğramasıyla sonuçlanan hem denizde hem karada yapılmış bir savaştır.

Mercan Savaşı’nın Sebebi

Savaş Japonların 1942 yılınının Nisan ayında, Avusturalya ve Mercan Denizi’ne sahip olabilmek için o bölgede bulunan Tulagi’ye hava sahaları kurma çabasına girmişti.Bu harekatlardan karşı taraf haberdardı.

Savaş

Mercan Deniz Savaşı, Japonların hava üssü kurmak için Tulagi bölgesine asker çıkarmasıyla başladı.Bunun üzerinde ABD’li kuvvetler komutasındaki Tuğamiral Frank J.Fletcher, filosunda bulunan uçakları kullanarak Japon kuvvetlerine saldırmıştır.Bir Destroyer ve birkaç önemsiz mayın gemisini etkisiz hale getirmiştir.3 Mayıs’ta gerçekleşen olayın ardından aşağıdaki karşılıklı saldırılar sırasıyla yaşandı.

Japonların Rabaul’dan gelen gerçek kuvvetleri yani deniz birlikleri, dolambaçlı bir şekilde doğuya gitmişlerdir.

Taraflar 5-6 Mayıs ‘da birbirlerini aradılar ama bulamadılar.

Japonlar karşılık vererek 7 Mayıs günü ABD destroyer ve bir tankerini, gemilerinden kalkan uçaklarla batırmışlardır.

Mercan Deniz  Savaşı tüm hızıyla devam etmiş ABD’li Tuğamiral’in de, Japonların bir tane hafif uçak gemisini ve bir de zırhlı kruvözürünü etkisiz hale getirmişlerdir.Sonraki gün Japonlar, karşı tarafın bir tane uçak gemisini, sonra da ABD’leliler Japonların Shaokaku’sunu yani büyük uçak gemisini savaşamayacak konuma getirmişlerdir.

Sonuç


Savaşın sonunda Japonlar daha zararlı çıkmış ve hava bakımından yetersiz kalmışlardır.Aynı zamanda ABD’lilerin sürekli hava bombardımanı, Japonların Rabaul’daki kuvvetlerini geri çağırmak zorunda bıraktırtmıştır.

Ayrıca Mercan Deniz Savaşı sırasında ABD sadece uçaklarını kullanmış, sıcak temastan kaçınmışlardır.









Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.