Header Ads

Çirmen Muharebesi-İntikam İçin Geldiler

Çirmen Savaşı İstatistikleri
İkinci Meriç Muharebesi diye de bilinen Çirmen Savaşı, bir intikam savaşı olduğunu söylemiştim.Sırpsındığı Muharebesi'nden(1364) büyük bir darbe alan Haçlılar özellikle Sırplar, 26 Eylül 1371’de günümüz de Ormenio  diye bilenen Çiemen’de tekrardan ağır bir bozguna uğramışlardır.

Çirmen Savaşı Başlıyor

 Çimen Muharebesi, Sırp Kralı Jovan Uglješa’ın Osmanlı hazırlıksız yakaldığını sanıp Edirne’ye saldırmasıyla başladı.Belkide doğru şeyi yapmıştı çünkü o zaman I.Murad gerçekten Anadolu taraflarındaydı. 
Sırp Kralı’nın karşısındaki Osmanlı Birlikleri kendisiyle kıyaslandığında gerçekten çok çok azdı.Ama bu kuvvet hem hareket kabiliyeti hemde üstün savaş taktikleri yüzünden Sırplardan daha üstündü.
Sırpsındığı Savaşı’nı da yönetmiş usta komutan Lale Şahin Paşa, Çirmen Savaşı’nda da geçen savaşa benzer bir taktik uygulamış ve gene gece saldırmıştır.Sırp Ordusu kampın içine giren atlılar yüzünden ne olduğunu anlayamadan bir anda çözüldü.Ağır kayıplar aldılar.


Çirmen Savaşı'nın Sonuçları

Çirmen Savaşı Harita
Savaşı zaferle noktalayan Osmanlı’ya yeni fetihler için kapılar açıldı.Bunların en önemlisi muhtemelen Makedonya’ydı. Osmanlı savaş sonucunda Yunanistanda bazı yerlerini aldı.Bunlar Kavala, Serez ve Drama’ydı.Balkan ülkeleri ve Bizans İmparatoru Osmanlı’nın üstünlüğünü resmen tanımış buda Balkan fetihlerini daha da hızlandırmıştır.
Çirmen Savaşı’nın en önemli sonuçlarından biri ise Sırbistan’ın Osmanlı-Türklerinin himayesine girişinin kabul edilmesidir.





Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.